Upp med skiten till ytan

I Stockholms skärgård ser bottnarna ofta ut som rena soptippar, något vi dykare är ensamma om att se. Många bryggor har under lång tid använts som dumpningsplatser.

Du kan göra skillnad!

Projektet Rena Botten engagerar dykare, kommuner och andra intressenter för att plocka upp skräpet. Vi renar bottnarna från skadligt avfall och uppmärksammar vi samhället på problemen. Vi har samtidigt kul, utvecklas som dykare och gör en viktig insats för miljön och skärgårdslivet. På sikt är vår ambition att certifiera bottnar som har blivit städade.

Städa rätt skräp

Vad som är skadligt avfall skiljer sig från plats till plats. En shoppingvagn kan vara en dödsfälla på en badplats, men utgöra ett positivt ”minirev” som faktiskt gynnar havslivet på andra platser.

Samma sak med glasflaskor, betong, keramik och metallföremål. Plast, kemikalier (exempelvis batterier), fiskenät och vassa föremål är exempel på skräp som aldrig är bra.

Med start 19 maj 2018 kommer vi att dyka varje månad på olika platser i skärgården. Först ut är Vaxholm.

Följa vår facebook sida facebook.com/renabottenistockholm för uppdateringar om projektet och anmäla dig med till våra dyk med gröna knappen nedanför. Allt deltagande gratis och du som deltar kan efter dyket gratis fylla ny gas hos vår samarbetspartner, dykcentret Oceanic Tech.

Anmäla dig med till projektet här

i samarbete med