GUE Sweden lanserade 2019 projekt Operation Spöknät för att kartlägga mängden så kallade Spöknät och aktivt verka för ett renare hav. Spöknät är ett samlingsnamn för nät och andra fiskeredskap som har förlorats av yrkes- och nöjesfiskare och som idag fångar fisk, sälar och andra djur som går en plågsam död till mötes. Näten släpper dessutom ut mikroplaster med tiden samt skräpar ner våra fina kulturarv och marina miljöer.

I en första fas kommer kartläggning av problematiken att genomföras genom insamling av uppgifter om mängden Spöknät i havet utanför Stockholms, Sörmlands och Kalmars kuster. Med resultatet i hand kommer vi sedan kika vidare på behoven och metoderna för att komma till bukt med eventuella Spöknät.

Operation Spöknät är på många sätt en utveckling av projekt Rena Botten som GUE Sweden stöttar sedan 2018. Medan Operation Spöknät fokuserar på nedskräpning längre ut från strand är projekt Rena Botten ett strandnära gräsrotsprojekt för att uppmärksamma allmänheten på problemet med skräp i våra hav och genomföra regelbundna städningar.

VI NOMINERADE TILL NATURKOMPANIETS PRIS NATURBONUSEN! Om vi vinner kan vi göra ännu mer för ett renare hav. Hjälp oss att hjälpa havet – gå in på naturkompaniet.se och gå med i deras kundklubb 365 och rösta på oss i tävlingen. Tack för ditt stöd! Bli projektdykareTill tävlingen

Läs mera och se aktuella events på facebook.com/operationspoknat
Eller ta kontakt på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Behovet att förbättra vattenmiljön i våra sjöar, vattendrag och kustvatten är stort. Operation Spöknäts pågående uppdrag i Sörmland och Kalmar är en del i Havs och vattenmyndighetens lokala vattenvårdsprojekt - LOVA. Läs gärna mer om projekten på HaVs hemsida.

Kolla in vår rapport om det vi gjort och vad vi planerar

Intresset är stort kring det vi gör för Östersjön. Vi har därför sammanställt en kort rapport om vad vårt initiativ Operation Spöknät hunnit med, vad vi lärt oss och vartåt vi siktar. Vi passar även på att berätta om vad vi vill göra för att stötta vår unika och akut hotade Östersjötumlare. Nu ser vi fram emot ett spännande 2021!

rapporten