Rena Botten

På ett år har vi lyft upp 20 ton sopor ur havet

I skärgården ser bottnarna ofta ut som soptippar, något vi dykare är ensamma om att se. Många bryggor har under lång tid använts som dumpningsplatser. En stor del av soporna är däck som bryts ned till giftiga mikroplaster och till slut riskerar att hamna i fiskar och fåglar.

Men du kan göra skillnad!

Frivilligprojektet Rena Botten engagerar dykare, kommuner och andra intressenter för att plocka upp skräpet från havet. Vi uppmärksammar samhället på problemen, utvecklas som dykare och gör en viktig insats för miljön och skärgårdslivet.

Nu vill vi sprida initiativet till fler kommuner, dykklubbar och dykcenter. Vi har som mål att rena åtminstone en plats i Sverige varje månad. Häng med oss på ett riktigt kul skräpdyk! Det är gratis att delta.

Läs mera och se aktuella events på facebook.com/renabottensverige
Eller ta kontakt på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Rensa havet från plast

Tillsammans gör vi skillnad!

Plast är det vanligaste skräpet i havet. Det tar i många fall hundratals år innan plasten brutits ner.

Bildäck är en stor källa till utsläpp av mikroplast. De innehåller farliga ämnen som urlakas och har en stor negativ påverkan på fisk och andra djur.

Stora mängder fiskeredskap förloras i havet varje år. De bryts ned långsamt och fångar fiskar, sälar och andra djur som går en plågsam död till mötes eftersom de inte kan äta, ta sig upp till ytan eller fly. De kan också få i sig skräpet eller mikroplast i tron att det är mat.

Visste du att... ... över 90% av stormfåglar som spolades i land döda i Nordsjön hade plast i sina magar, i genomsnitt 34 bitar. ... plast hittades i 100 av 120 trålfångade havskräftor i Skottland.

Farligt skräp på havets botten

I hamnar hittar vi ofta uttjänta båtbatterier. De innehåller tungmetaller som bly, kvicksilver och kadmium. Bly är giftigt redan vid mycket låga doser. Andra källor till bly är bland annat gamla båtkölar, färger och konserverburkar, vilka var lödda med bly fram till 1980.

Vi hittar också elektronik och kablar som bland annat innehåller koppar, en giftig metall som skadar både växter och djur. Förr användes koppar i båtfärg för att skydda skrovet mot påväxt av exempelvis havstulpaner.

Visste du att... ... inget växer kring en golfboll som ligger på botten. Detta är för att bollarna innehåller zink som är giftigt för vattenlevande organismer.