Rena Botten

Vi har lyft upp över 80 ton sopor ur havet

I skärgården och hamnar ser bottnarna ofta ut som soptippar, något vi dykare är ensamma om att se. Många bryggor har under lång tid använts som dumpningsplatser. En stor del av soporna är gamla bildäck som har hängt på bryggorna, som sakta bryts ned till giftiga oljor och mikroplaster, som till slut riskerar att hamna i fiskar och fåglar.

Men du kan göra skillnad!

Frivilligprojektet Rena Botten engagerar dykare, kommuner och andra intressenter för att plocka upp skräpet från havet. Vi uppmärksammar samhället på problemen, utvecklas som dykare och gör en viktig insats för miljön och skärgårdslivet. Det spelar ingen roll vilken nivå du dyker på eller vilket dykcert du har – vi dyker efter förmåga och alla kan göra nytta. Om du inte är dykare är du också välkommen, det är ett rätt tungt men roligt jobb att lyfta upp skräpet som dykarna kommer upp med till ytan.

Nu vill vi sprida initiativet till fler kommuner, dykklubbar och dykcenter. Vi har som mål att rena minst en plats i Sverige varje månad. Häng med oss på ett riktigt kul skräpdyk! Det är gratis att delta.

Vi tar gärna emot tips om platser som kan behöva städas.

Läs mera och se aktuella events på facebook.com/renabottensverige
Eller ta kontakt på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Rensa havet från plast

Tillsammans gör vi skillnad!

Plast är det vanligaste skräpet i havet. Det tar i många fall hundratals år innan plasten brutits ner, men det försvinner inte ens då, utan tas upp av olika organismer.

Bildäck är en stor källa till utsläpp av mikroplast. De innehåller farliga ämnen som urlakas och har en stor negativ påverkan på fisk och andra djur.

Stora mängder fiskeredskap och linor förloras i havet varje år. De bryts ned långsamt och fångar år efter år fiskar, sälar och andra djur som går en plågsam död till mötes eftersom de fastnar och inte kan äta, ta sig upp till ytan eller fly. De kan också få i sig skräpet eller mikroplast i tron att det är mat.

Visste du att...
... över 90% av stormfåglar som spolades i land döda i Nordsjön hade plast i sina magar, i genomsnitt 34 bitar.
... plast hittades i 100 av 120 trålfångade havskräftor i Skottland.

Farligt skräp på havets botten

I hamnar hittar vi ofta uttjänta båtbatterier som ägarna har varit för lata för att bära i land. Batterierna innehåller tungmetaller som bly, kvicksilver och kadmium. Bly är giftigt redan vid mycket låga doser. Andra källor till bly är bland annat gamla båtkölar, färger och konserverburkar, vilka var lödda med bly fram till 1980.

Vi hittar också elektronik och kablar som bland annat innehåller koppar, en giftig metall som skadar både växter och djur. Förr användes koppar i båtfärg för att skydda skrovet mot påväxt av exempelvis havstulpaner.

Visste du att...
... inget växer kring en golfboll som ligger på botten. Detta är för att bollarna innehåller zink som är giftigt för vattenlevande organismer.