GUE Sweden lanserade 2019 Operation Spöknät för att kartlägga mängden så kallade Spöknät och aktivt verka för ett renare hav. Spöknät är ett samlingsnamn för nät och andra fiskeredskap som har förlorats av yrkes- och nöjesfiskare och som idag fångar fisk, sälar och andra djur som går en plågsam död till mötes. Näten släpper dessutom ut mikroplaster med tiden samt skräpar ner våra fina kulturarv och marina miljöer.

I en första fas kommer kartläggning av problematiken att genomföras genom insamling av uppgifter om mängden Spöknät i havet utanför Sörmlands, Kalmars, Blekinge och Skånes kuster. Med resultatet i hand kommer vi sedan kika vidare på behoven och metoderna för att komma till bukt med eventuella Spöknät.

Operation Spöknät är på många sätt en utveckling av projekt Rena Botten som GUE Sweden stöttar sedan 2018. Medan Operation Spöknät fokuserar på nedskräpning längre ut från strand är projekt Rena Botten ett strandnära gräsrotsprojekt för att uppmärksamma allmänheten på problemet med skräp i våra hav och genomföra regelbundna städningar.

Läs mera och se aktuella events på facebook.com/operationspoknat
Eller ta kontakt på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Behovet att förbättra vattenmiljön i våra sjöar, vattendrag och kustvatten är stort. Operation Spöknäts pågående uppdrag är en del i Havs och vattenmyndighetens lokala vattenvårdsprojekt - LOVA. Läs gärna mer om projekten på HaVs hemsida.

Lova

HaV - Lovaprojekt